HS1 Coaching

Henk de Groot
Mobile: +31 6 5361 5205
Geen afbeeldingen
Na 4 weken geen competitie gespeeld te hebben moesten onze heren zich klaar maken voor het spelen van de bekerfinale in Wateringen. De inzet was de Jan Alma Cup. Dat we serieus met deze wedstrijd omgingen bleek wel uit het gegeven dat we de afgelopen week extra zaaluren hebben ingehuurd om ons goed voor te bereiden. We trainen namelijk al weer buiten. We moesten in deze finale spelen tegen de heren van Meeuwen en deze ploeg was ons vrij onbekend. We wisten dat zij een klasse lager spelen en dat buitenstaanders er maar vanuit gingen dat wij deze wedstrijd maar even gemakkelijk zouden gaan winnen. Het vertrouwen binnen het team dat wij gingen winnen was heus wel aanwezig maar de factor onderschatting is dan ook altijd aanwezig. We gingen naar Wateringen met een maximale bezetting, dus 12 spelers en 2 keepers. Dit had niets te maken met dat we bang waren dat we conditioneel te kort zouden komen. Dit had te maken met het feit dat we Bobby de Reuver en Ricardo Vogel ook wilden laten mee genieten van deze bijzondere wedstrijd. We zijn dit jaar als een team begonnen en wilden dan ook als team het zaalseizoen afsluiten. Zij zijn namelijk al een groot gedeelte van dit seizoen geblesseerd. Dus op papier 6 wisselspelers waarvan 2 geblesseerden. Ook seizoen topscoorder Troy Oranje kon eigenlijk vanwege eerder in de week opgelopen rugklachten niet meespelen maar wilde deze wedstrijd niet vanaf de zijlijn volgen en beet zich door de pijn heen.

Nu de wedstrijd. Ik als trainer had besloten om ook vandaag niet met een basisteam te spelen want dit heb ik nog nooit gedaan. Iedereen krijgt in principe altijd speeltijd en tot nu toe werkt dit goed gezien de resultaten. De mindere spelers blijven hierdoor gemotiveerd om te komen trainen en niemand voelt zich dan minder dan een ander. Dit is volgens mij de definitie van: Wat maakt een team. De Velo hal zat bomvol, dus dit zullen dan 200-300 mensen geweest zijn. Dit heeft een enorme impact op spelers. Bij het warmlopen en ingooien van de keepers zag ik als trainer duidelijk verschil. Ik zag een bijzondere motivatie bij de spelers en keepers wat ik niet eerder had gezien. In de wedstrijd zag je duidelijk wie er door de hoeveelheid toeschouwers hun normale niveau niet  haalden en wie juist boven zichzelf uitstegen. Je kan er wel heel gemakkelijk over doen maar spanning is er zeker wel in zo’n wedstrijd en het wedstrijdritme was al 4 weken weg. De mensen achter de wedstrijdtafel vroegen ons om deze wedstrijd spannender te maken dan het geval was bij de damesfinale voor ons. Wel nu, spannend werd het zeker. Meeuwen was duidelijk niet gekomen om te verliezen en maakte het ons zeer lastig. Via goed spel en mede door hun goed keepende keeper werd de ruststand 10-12 in het voordeel van de Meeuwen. In de rust hebben we aangegeven dat onze tweede helft heel vaak veel beter is en dat het een kwestie van tijd zou zijn voordat wij het spel zouden gaan bepalen. Helaas was het wederom de Meeuwen dat scoorde en kwamen we op 3 doelpunten achterstand. Het werd toen tijd om even het wisselschema tijdelijk om te gaan gooien en dit werkte zoals verwacht. We kwamen binnen een kwartier op 4 doelpunten voorsprong en hebben dit niet meer uit handen gegeven. Als team hebben we in deze wedstrijd mindere momenten maar ook zeer veel goede momenten gekend en als een team hebben we dus uiteindelijk gewonnen. De eindstand werd 21-26 in ons voordeel. Topscoorders waren vandaag Arjen Engelsma en Mitch Pelle met 8 en 7 doelpunten. Hoewel dit een kleine prijs is werd de overwinning toch gevierd als het behalen van een echt kampioenschap. Dit is namelijk de eerst gewonnen prijs voor deze relatief jonge groep gasten sinds zij senior zijn. We zijn wederom een ervaring rijker en hopen dat door dit succes de wil om te winnen nog verder is gegroeid. We zijn nu al 10 wedstrijden in Nederland en 5 wedstrijden in België op rij ongeslagen en hopen dat we deze goede lijn voort kunnen zetten in de komende veldcompetitie. We spelen dan tegen 3 ploegen uit de zaal 2e divisie en 1 team uit de hoofdklasse, dus een beetje extra zelfvertrouwen kweken is dan wel prettig. Met de Jan Alma Cup onder de arm zijn we met ons allen en supporters de kroeg ingedoken en met de beker op de bar hebben we het feestje voortgezet. De stemming was geweldig en zondag weer de wei in thuis tegen EHC. Heel erg bedankt voor jullie aanwezigheid en aanmoedigingen tijdens de finalewedstrijd. Jullie hebben bewezen dat Ventura een echte gezellige vereniging is.

Komt u ons zondag thuis weer aanmoedigen?

Joop Oranje, Hans, Henk en de spelersgroep.