Artikel uit AD editie Waterweg

Handbalvereniging apetrots op clubgenoot die WK-finale tegen Spanje wint: ‘Iedereen hier wil Kelly zijn’

Leden van de Schiedamse handbalvereniging Ventura zijn apetrots op hun voormalige clubgenoot Kelly Dulfer (25).
Met de Leeuwinnen schreef ze vanmiddag geschiedenis door de WK-finale handbal tegen Spanje met 30-29 te winnen.

In de kantine van de vereniging keken vanmiddag 200 handballers vol spanning naar een groot scherm.
Zou hun voormalige clubgenoot het met haar team redden tijdens de wedstrijd in Japan?
Pas in de laatste paar seconden werd de wedstrijd in het voordeel van de Nederlanders beslecht.

"Dit is geweldig", zegt voorzitter van de club Bernard Dries. Hij en de rest van de vereniging volgt Dulfer op de voet.
Vooral voor jonge kinderen is ze een voorbeeld. "Vergelijk het met voetbal: iedereen wil Frenkie de Jong zijn.
Bij ons wil iedereen Kelly zijn”, zegt Dries.
De Schiedamse speelt nu op topniveau voor een buitenlandse handbalclub, maar begon haar carrière in 2002 in Schiedam.
"We dachten gelijk: dit is een talentje. Ze stak er enorm bovenuit", zegt Dries.
Tot haar 18de speelde Dulfer voor Ventura. "Toen ging ze om zich heen kijken voor clubs op een hoger niveau", zegt de Schiedamse voorzitter.

Onwerkelijk
Het was voor Dulfer de derde keer op een wereldkampioenschap.
Dat zit in de familie, want vader Erik is een succesvolle cricketer en moeder Ingrid is een succesvolle handbalster en cricketer.

Moeder Ingrid is apetrots op de prestaties van haar dochter. Ze bekeek de wedstrijd thuis met de familie op de bank.
"Het is heel onwerkelijk allemaal, maar zo geweldig’’, zegt Dulfer.
"We zaten echt in spanning voor de televisie. Het is zo verdiend. Ze hebben er allemaal zo hard voor gewerkt.
We hebben voor de wedstrijd nog even gefacetimed.’’

Kelly zal naar verwachting dinsdag weer landen op Schiphol.
Maar veel tijd om te feesten is er niet. Op 27 december wordt ze verwacht te spelen bij haar club BVB Dortmund Handball in Duitsland.

Kelly raakte al op jonge leeftijd enthousiast over handbal, vertelt haar moeder.
"Toen ze vijf jaar was ging ze mee met een training van een vriendinnetje en was verkocht.’’
Haar twee jongere zusjes (23 en 18 jaar) namen haar enthousiasme over en handballen ook. Of ze haar dochter nog adviezen geeft? ,
"Nee joh dat doe ik niet. Maar haar vader wél.’’ Lachend: ,,Alleen die adviezen worden niet aangenomen, omdat hij een cricketer is.’’

Foto © Jan Kok | Boemerang Fotografie